Artiklar och historier

Logpiles by the road
winterforest

Fakta i skogsdebatten – vem är intresserad?

Känslor, dramatik och pessimism – några små godbitar i skogsdebatten när du gärna vill ta genvägar.  Det enda rätta vore att titta på fakta och ifrågasätta djupt rotade inställningar.

TimberMatic Maps

Avancerade kartskikt gav nya möjligheter

De avancerade kartskikten, som introducerades under hösten 2022, bjöd på många nya funktioner för entreprenörer och förare: Avverkningsinstruktioner, 3D-terrängkarta, siktkarta, gallringskarta, trädlängd och karta över lämpliga upplagsplatser.

Aki Pyykkö

Det krävs passion och ihärdighet för att skapa en ny skogsmaskin

Produktifieringen av en ny skogsmaskinsserie är en flerfasprocess som tar flera år. En tjuvtitt bakom kulisserna på konstruktionsarbetet avslöjar ett team som inspireras av problemlösning och inte avskräcks av det faktum att det tar flera år innan de får se resultatet av sitt arbete. 

IHC

IHC underlättar skogsavverkning och förbättrar kvaliteten på virket

Den nya intelligenta styrningen av skördaraggregat IHC (Intelligent Harvester Head Control) underlättar skogsavverkning och förbättrar kvaliteten på virket. IHC optimerar kvistknivarnas tryck i realtid för att få en optimal mätning av längd och diameter med så låg friktion som möjligt.

En mekanisk planteringsmaskin

Nyplantering för en bättre framtid

Den mekaniserade planteringsmaskinen har konstruerats för att kunna anpassas efter olika trädslag och är avsedd att användas på olika skogsbruksmarknader runt om i världen.

Garanti

Sinnesro med ett omfattande garantipaket för din skogsmaskin

Serviceavtalet TimberCare G-serie är framtaget exklusivt för John Deeres G-serie maskiner och omfattar hela 6 år eller 12 000 drifttimmar, vilket som uppnås först.

Jori Uusitalo

Precisionsavverkning är skogsavverkningens framtid.

Jori Uusitalo, Professor i skogsbruk och logistik vid Avdelningen för skogsvetenskaper vid Helsingfors universitet, har byggt en ny avverkningsmodell med flera mål i samarbete med sitt forskningsteam. Uusitalo kallar denna nya modell för precisionsavverkning.

60 000 ton mindre koldioxidutsläpp

60 000 ton mindre koldioxidutsläpp

G-seriens skördare förbrukar i genomsnitt 16 % mindre bränsle per producerad kubikmeter än E-seriens. Det innebär 60 000 ton mindre koldioxidutsläpp bara under 2021. Effekten motsvarar att byta ut över 35 000 bilar med förbränningsmotorer mot elbilar.

John Deere 1510G och en hög kran som lyfter en man-transportör

Sträcker sig mot himlen

Island är en stor ö med karga landskap som formats av vulkanutbrott under landets historia. Landsnets underhållspersonal packar ihop sig i ett stort fyrhjulsdrivet fordon och beger sig till en högspänningsledning i fjällen öster om staden Reykjavik. Uppgiften är att byta ut isolatorer på 25 meters höjd.

John Deere 1910G i en gruva utrustad med Sandvik Rhino 100 raiseborrigg

På guldjakt

John Deeres skotare 1910G är en best i skogen, men vad kallar man en 1910G som körs i en guldgruva? - Det verkar som att 1910G är ett fullkomligt monster även i gruvtunnlar - det är i alla fall vad erfarenheterna från Lappland vittnar om.