Maskinleveransutbildningen säkerställer en tillförlitlig start för kunden

timo-aikala-johnny-granvik-emil-granvik

Ankomsten av en ny skogsmaskin till avverkningsplatsen är alltid en stor händelse. Med expertis från John Deeres leveransutbildning garanteras en framgångsrik användarupplevelse och en produktiv drift, vare sig det är kundens första skogsmaskin från John Deere eller det senaste förvärvet av ett skogsbolag som länge förlitat sig på varumärket.

När varje ny Joensuu-tillverkade skogsmaskin från John Deere levereras till arbetsplatsen innebär det en viktig händelse som inte kan vinkas bort med en enkel uppmaning om att sätta den i arbete. Det kan röra sig om en ny kunds första John Deere-maskin, det senaste köpet för en maskinstation som har använt de gröna maskinerna i årtionden – eller allt möjligt däremellan. En sak som de alla har gemensamt är att den första avverkningsplatsen besöks i sällskap med en regional instruktör med kunskap om John Deeres skogsmaskiner.

En ny maskin i bekant tappning  timo-aikala-johnny-granvik

Granvikin Metsätyö Oy har bedrivit sin avverkningsverksamhet i mer än fyra decennier, och har blivit mycket bekanta med John Deere under denna tid. Företaget har för närvarande sju avverkningskedjor, och huvudvarumärket är helt klart John Deere. ”Fem nya John Deere har anlänt under det senaste året, varav den senaste är denna 1170G skördare med ett H424 skördaraggregat”, berättar vd Johnny Granvik.

Är leveransutbildningen verkligen nödvändig, då du känner till varumärket så väl? Kan du inte bara köra ned maskinen från vagnen och påbörja avverkningen direkt? ”De levereras verkligen i arbetsklart skick, men vi går fortfarande igenom de slutliga justeringarna. Vi ställer in de nya maskinerna på samma sätt som våra övriga maskiner så att övergången för förarna blir så enkel som möjligt från de gamla till de nya”, noterar Granvik.

Finjustering eller fullständig genomgång

I just det här fallet rör det sig i synnerhet om att finjustera den nya maskinen, integrera TimberMatic-kartsystemet med kundens befintliga system och gå igenom de nya funktionerna. Den regionala instruktören Timo Aikala har kalibrerat rätt hydraultryck för skördaraggregatet samt utrustat det med ytterligare ett mäthjul. Med knivarna slipade till arbetsskick är maskinen redo att ta sin plats i skogen för de slutliga justeringarna och en kalibreringskontroll av mätutrustningen. ”Kunder som redan har använt John Deeres skogsmaskiner vill vanligtvis att en ny maskin ska ha samma funktioner och rörelser som den tidigare. Vi går också igenom maskinen för att peka ut eventuella förändringar som gjorts från den tidigare modellen. Det tar vanligtvis cirka tre timmar, och därefter är maskinen klar att sättas i arbete”, förklarar Timo Aikala.

”Om det rör sig om en ny John Deere-kund går vi igenom maskinen mycket noggrant, det vill säga både tekniken och de olika inställningarna och funktionerna.”
– Timo Aikala –

”Om det rör sig om en ny John Deere-kund går vi igenom maskinen mycket noggrant, det vill säga både tekniken och de olika inställningarna och funktionerna” fortsätter Timo. ”Vi lägger mer tid på detta och, särskilt med skördaren, gör det ofta nytta att boka en andra utbildningsdag vid ett senare tillfälle så att vi kan gå igenom eventuella problem eller funderingar som har dykt upp under arbetets gång.”

Även små förändringar gör skillnad

Tony Rintala, som arbetar självständigt för Granvik, är ett exempel på en nyare kund. Tony är också bekant med John Deere från tidigare skotare, men det här är den första John Deere 1510G skotaren som köpts in helt ny. ”Jag körde min senaste maskin i 11 000 timmar; och mycket kan förändras under den tiden. Så även om den nya maskinen i princip var bekant, och naturligtvis vet jag hur man använder den, var det bra att gå igenom hela maskinen med en instruktör och fräscha upp kunskaperna”, berättar Rintala. Instruktören känner också till det senaste inom de tekniska smådetaljerna som kan ha uppdaterats på den nya maskinen, vilka är viktiga för föraren att känna till.

Praktiskt taget direkt i arbete tony-rintala-timo-aikala

Utbildningsinnehållet varierar beroende på kundens individuella behov, och omfattar även praktiska, tekniska åtgärder som endast bör utföras tillsammans med kunden på plats i samband med att maskinen överlämnas.

Det första verifierande mätningen är slutförd och resultatet är 0,79 % på plus-sidan. Detta väcker glad förundran: ”De kommer från fabriken med helt otrolig precision”, säger Eemil Granvik, som ansvarar för underhåll på Granvikin Metsätyö. Detta understryker nyttan av en grundlig testkörning på fabriken. Johnny Granvik håller med om att maskinen är så gott som klar att sättas i arbete. ”Det finns mycket lite att justera på dessa maskiner. Mått- och färgmarkeringarna var mitt i prick. Och allt som allt är det första hugget med denna maskin mycket bra”, berättar Granvik, när han och Timo Aikala åker iväg för att fälla några dussin stjälkar i en skogsdunge som huvudsakligen består av gran.

Alla vinner på en bra start

Slutligen är det dags att fylla i och skriva under leveransrapporten för Granvikin Mets’tyäs senaste skogsmaskin från John Deere. Timo Aikala, som har varit regional instruktör på John Deere i nio år och arbetat med skogsmaskiner i många år dessförinnan, säger att leveransutbildningen bidrar med tydliga fördelar för kundens och maskinens gemensamma framtid. ”Under leveransutbildningen kontrollerar vi att maskinen fungerar som den ska. Vi ser också till att föraren är bekväm med de nya funktionerna, så att de kan användas så effektivt som möjligt”, förklarar Timo. Samtidigt får kunderna också förslag på förbättringar som vi känner till och som kan föras vidare. ”Viktigast är att kunden snabbt får maskinen i arbete ute i skogen. Alla parter vinner på det”, avslutar Timo Aikala. Johnny Granvik håller med och gör ingen hemlighet av att han är nöjd med de gröna skogsmaskinernas prestanda: ”Det är ingen enkel uppgift att hitta något att förbättra på en maskin av denna kaliber.”