Skotare i skoglöst landskap

1510G with a long crane

Island är en stor ö med kargt landskap som genom landets historia har formats av vulkanutbrott. Det är konstanta väderväxlingar, kallt och det finns inga skogar som ber skydd från de vinande vindarna. Visst låter det dramatiskt? Det är dock bara ännu en dag på deras ''utomhuskontor'' när Landsnets serviceteam packar in sig i en stor bil med fyrhjulsdrift och kör mot en högspänningsledning uppe i bergen öster om Reykjavik.  

Uppgiften är att byta ut isolatorer på 25 meters höjd. Strömmen har stängts av i den här delen av ledningen under den tid arbetet tar. Sedan förra sommaren har merparten av underhållet i landet utförts med ett helt nytt maskinkoncept: en John Deere 1510G-skotare som basmaskin utrustad med en Palfinger-kran som kan nå upp till nära 30 meters höjd. John Deere-skotaren ger enastående terrängkapacitet och lyftstabilitet för Landsnets användningsområden tack vare en maximal körhastighet på över 20 km/h, en roterande och nivellerande hytt, en förlängd boggi och ett planeringsblad. Utvecklingsprojektet genomfördes genom ett internationellt samarbete som involverade John Deeres fabrik i Finland, John Deeres återförsäljare i Norge och Tyskland samt Palfinger-återförsäljarna i Österrike och Island.

Enastående terrängkapacitet och förbättrad arbetssäkerhet 

Den nya maskinen har överträffat platschefen Ragnar Bjarni Jónssons, projektledare på Landsnet, förväntningar. "Vårt team utför underhålls-, konstruktions- och reparationsarbeten på högspänningsledningar och nätstationer. Svår terräng och tuffa väderförhållanden har gjort det svårt för oss att förflytta stora kranar till arbersområdena och den tidigare utrustningen har inte tillgodosett våra behov. Vi ville förbättra vår kapacitet genom längre räckvidd för höjning av korgen och förbättrad terrängkapacitet. Förbättrad personlig säkerhet och förbättrade miljörelaterade faktorer, såsom minskad bränsleförbrukning, var också viktiga faktorer. Vi ville ha en stabilare maskin som gör det möjligt att använda alla funktioner hos de nyaste kranarna även i sluttningar med hjälp av ett krantiltsystem. Vi måste också kunna arbeta under kraftiga snöstormar med en vindhastighet på upp till 50 meter per sekund. Vi tittade på flera alternativ, men landade till slut i att en skotare var den mest kompletta lösningen. Den kombinerar de flesta delarna av vårt arbete i en maskin: Det är en maskin med gummidäck, vilket är en stor fördel vid goda förhållanden där andra maskiner skulle förstöra marken. Jämfört med en traktor kan man installera en mycket större kran på skotaren", säger Jónsson. 

Kraftfull kran med tiltmekanism och stabilisatorer 

"Den nya maskinen passar perfekt vid ledningsarbete på en höjd mellan 12 och 25 meter. Den har en mycket användbar kran med korg. Tiltsystemet är fantastiskt. Jag har svårt att se att maskinen skulle kunna välta, vilket har hänt med annan terrängutrustning. Hyttnivelleringssystemet hanterar lutningar mycket bra både i sidled och när man kör uppför och nerför. Maskinen är fantastisk att köra tack vare den roterande hytten. Tack vare basmaskinens längd och vikt kan man både se och känna hur stabil maskinen är när man arbetar med kranen. Stabilisatorer på maskinens sidor ökar säkerheten ytterligare. Med kranens tiltfunktion har vi alltid en stabil och plan plattform för raka lyft. Raka lyft i sluttningar är ett stort framsteg som uppnås tack vare möjligheten att luta kranen upp till 25 grader", avslutar Jónsson. 

En rad olika arbetsuppgifter väntar 

Huvudoperatören Rúnar Freyr Rúnarsson är mycket nöjd med den nya maskinen. "Vi kommer att kunna använda den för en mängd olika arbersuppgifter: byta isolatorer, lyfta trästolpar, lyfta människor, alla typer av reparationer och isborttagning från ledningar. Maskinen kommer främst att användas med en personkorg som bara utnyttjar ca 40 procent av kranens lyftkapacitet och därmed gör maskinen mycket stabil när man lyfter människor i korgen. Vi har tidigare använt en traktor som inte var avsedd för att köra i terräng och kranen satt på sidan och var inte alls lika stabil. Tack vare den roterande hytten och fjärrstyrningen av kranen har jag alltid mycket god sikt åt alla håll och arbetssäkerheten blir således enastående. Den här maskinen har uppfyllt alla våra önskningar", sammanfattar Rúnarsson. Landsnet-teamet kan vara nöjda när de återvänder till stan i skymningen: dagens arbete har återigen utföres på ett effektivt och säkert sätt. 

 

Forestry Extra 1/2020