• (Andra Länder)
  • |
  • Återförsäljare
För Roland Johansson i Södra Billinge utanför Närkes Kil inträffade ett speciellt jubileum den 25 februari i år. Det var nämligen då exakt 30 år sedan hans Mini 678 F levererades – och skotaren har han kvar och använder den alltjämt!

Som om det inte räckte med detta, så är Rolands 678 en jubileumsmaskin i sig. Den var nämligen den tusende tillverkade Mini Bruunetten av modell 578 och 678 sammantaget.

–Ja, det var lite ståhej kring leveransen, minns Roland när vi sitter runt köksbordet på gården i Södra Billinge.

678 siver plaque
En elegant silverplakett medföljde Rolands jubileumsskotare – den tusende tillverkade Mini.

Utöver att Roland Johansson fick en graverad silverplakett som minne, blev han och jubileumsskotaren dessutom omskrivna i FMG/ÖSA:s kundtidning där de även prydde omslaget.

Roland Johansson and Åsa Rehnvall
Bästa omslaget på ÖSA System. Det tycker nog Roland Johansson och Åsa Rehnvall.

Kärt barn har många namn

Det var förstås märkvärdigt med den tusende tillverkade maskinen – för hur många maskinmodeller kommer upp i så aktningsvärda tillverkningstal?

Och ända var det inte ens halvtid för den formidabla försäljningssuccén Mini Bruunett. När tillverkningen upphörde 1991 hade mer än 2 000 Mini byggts sedan 1978. En otrolig siffra. Ersättaren hette för övrigt FMG 810.

Den skarpögde har säkert noterat att eder skribent fördomsfritt använder lite olika namn på denna lilla skotare som kom att betyda så mycket för att åtskilliga skogsägare överhuvudtaget skulle acceptera skotare i sina gallringsbestånd. För att reda ut namnbegreppen så är den korrekta benämningen Bruunett Mini 578 F, alternativt 678 F. Det var ett bökigt namn i talspråk så det blev antingen ”MiniBruunett”, ”Bruunett”, ”Mini” eller bara ”578” eller ”678”.

ÖSA:s marknadsförare tog fasta på detta, vilket syns i en broschyr från 1986. Där beskrivs skotaren kort och gott som Mini 678 F. På maskindekalerna stod dock alltid det fullständiga maskinnamnet utskrivet.

– Bruunett var ett etablerat maskinnamn även innan Mini-modellerna, berättar Roland Johansson.

678 Boom
Precis som efterföljaren 810 har Mini kranen på traktordelen.

Även 810E i företaget

Själv ägde han långt innan Mini 678F en röd Bruunett av 1970 års modell. Det fanns för övrigt på sin tid även en blå Bruunett. En Mini 578 av 1979 års modell hann han också med. För er som eventuellt inte vet, kan vi berätta att det klassiska modellnamnet Bruunett förstås kommer från konstruktören Lars Bruuns efternamn.

Roland Johansson började redan 1968 som entreprenör. Sedan 1980 kombinerar han skog och lantbruk. Som nämnts är hans Mini på inget vis pensionerad, fastän det finns även en John Deere 810E i företaget.

– Den kör min son Anders Rehnvall. Själv håller jag mig till Mini.

Skotaren går både på uppdrag såväl som i Rolands egen skog. Men jättemånga timmar per år blir det inte. Efter 30 års tjänstgöring står räkneverket på drygt 17 000 drifttimmar.

Små mått
Vi följer med Roland Johansson ut i skogen och slås vid första anblicken av Mini 678 F av hur liten denna skotarmodell är. Maskinvikten är 8,5 ton och lastvikten 7,5 ton. Med de 500-hjul som sitter på Rolands 678 mäter maskinbredden 2 400 mm. Skotarens längd är 7 030 mm. En smidig gallringsskotare, med andra ord.

–Har alltid trivts väldigt bra med maskinstorleken och är som helhet nöjd med skotaren. I annat fall hade jag inte behållit den så här länge, säger Roland Johansson när han äntrar hytten, vilket sker bakifrån på en Mini.
Skotaren må vara liten i yttermåtten, men hyttens storlek skäms inte för sig. Föraren kliver in i en analog arbetsmiljö, för någon digitalisering förekom inte i skotarna vid mitten av 1980-talet.

678 inside cabin
Förarmiljö årgång 1985.

Väl insliten

Här är Roland Johansson väl insutten. Tidens tand har satt sina spår både in- och utvändigt på skotaren. Det syns till exempel på stolens armstöd där stoppningen i stort är borta på grund av ålder och slitage. Lacken har bleknat och av maskindekalerna syns inte längre så mycket.

Roland Johansson in cabin
– Här har jag alltid trivts, säger Roland Johansson.

Den 90 hästkrafter starka motorn låter dock precis som man minns från de dagar då Mini var den sannolikt vanligaste skogsmaskinen i skogen. Roland rullar ut med ett lass aspvirke till avlägget och tvingas runda en just vindfälld gran över basvägen. Han gör en en liten krok in i beståndet – en manöver som låter sig göras utan problem med den smidiga Mini.

678 Mini
Det har blivit åtskilliga lass sedan 1985.

Styrvinkeln är 40° och det är inte så märkvärdigt med dagens mått mätt Men yttermåtten är små och så värst mycket plats har Mini aldrig tagit. I alla fall inte i skogen. Annat var det i registreringsstatistik och det allmänna medvetandet hos inte minst många skogsägare. Där var den sympatiska Mini-skotaren hur stor som helst.

Roland Johansson in 678
Nu rullar Roland vidare med sin 30 år gamla skotare.

 

Mer läsning

678_header

Färdigskotat för Jonas del på det jättelika brandfältet i Västmanland.

Läs mer