PLATSENS STOLTHET

Gammal åkgräsklippare, lada, husägare

 

När Uli Rübkes far köpte sin första åkgräsklippare 1983 valde han John Deere, och sade att han inte hade råd att köpa en billigare klippare! Trettiotvå år senare, kör hans son och sonson Mark den fortfarande med stolthet de organiserade till och med en parad – för att fira dess 30-årsdag.

Gammal åkgräsklippare, husägare, kund, gammalt hus

När Uli Rübkes far bytte ut sin gamla gågräsklippare mot en John Deere åkgräsklippare 1983, förändrades allt. Plötsligt ville alla att klippa gräset i hans trädgård och – även efter 30 år gör de det fortfarande. Från att släpa timmer och släpvagnar till att klippa fotbollsplaner och fruktträdgårdar, har John Deere 111 förtjänat sitt uppehälle under åren. Nu har den fått sin välförtjänta pension – men den startar ännu på första försöket är alltid redo när det behövs.

Under åren, en pålitlig följeslagare.

ULRICH RÜBKE
Gammal åkgräsklippare, husägare, nyckel
Gammal åkgräsklippare, hemägare, fält, trädgård, detalj

“Grannarna har köpt sex eller sju billiga åkgräsklippare sedan vi fick den här”, ler Uli och klappar stolt sin maskin. “Ingen av dem har hållit länge. Vår är kanske lite sjabbig nu, men ’den är väl underhållen. Till och med framdäcken är original.”

Med sitt vaksamma öga och stabila sätt är Uli Rübke exakt den typ som du kan föreställa dig som kapten med examen för inlandsvatten. Från bryggan på sin 13 m bogserbåt, kommenderar han ett stort mudderverk som håller floden Aller öppen för fritidsbåtar och passagerarfartyg. Efter 40 år i tjänst, känner Uli till vattnen här lika bra som sin egen byxficka. Hans känsla för maskiner är legendarisk bland kollegor: om någon har behandlat hans bogserbåt vårdslöst i hans frånvaro, kan Uli tala om det i det ögonblick som har tar över ratten och startar den sex-cylindriga Mercedes-dieseln. 

Gammal åkgräsklippare, husägare, ratt

     

Gammal åkgräsklippare, husägare, stad, parad

“I köket i familjens korsvirkeshus, en bondgård i Wittlohe (Niedersachsen), hänger en inramad bild av paraden med vilken Uli, hustrun Silke och sonen Mark firade sin John Deeres 30-årsdag. Trots att de endast hade bjudit in grannarna spreds ryktet snabbt till de omliggande byarna. På den stora dagen kom inte mindre än 27 åkgräsklippare för att visa sin respekt, ledda av Uli och hans trotjänare 111.

SÅDAN FAR SÅDAN SON

Ulis son Mark lärde sig finesserna vid gräsklippning av sin farfar, och kommer ännu ihåg den dag när han slutligen var gammal nog för att köra familjens John Deere. Nu när Mark utbildar sig till mekatronikingenjör, uppskattar han John Deeres kvalitet mera än någonsin. Kepsen som Mark har på sig på bilden är inte det enda arvet som har överlevt tidens gång: som tredje generationen av Rübkes att spela i mål, bär Mark fortfarande sina morfars vadderade fotbollshorts för speciella matcher.

Medan familjen Rübke värderar kvalitet och tradition, följer de också med tiden. Som del i en sammanvävd gemenskap, stöder familjen flera ambitiösa projekt som använder sig av modernaste teknik för att bevara eller förbättra livskvaliteten för både invånare och besökare. Till de nyligen avslutade projekten hör byggandet och drivandet av en ny kooperativbaserad lanthandel och installationen av en solcellsdriven passagerarfärja för att korsa floden – en bedrift som kostade flera års tålamod och uthållighet att slutföra.

Gammal bild, åkgräsklippare, kund, trädgård, barn

  

Den är en familjemedlem nu.

SILKE RÜBKE
Åkgräsklippare, stad, kund

FAMILJEMEDLEM

När familjen köpte en ny klippare för två år sedan behöver det väl knappast nämnas att det måste vara en John Deere. “Vår nya X155R har samma byggkvalitet som 111, plus massor av förbättringar som gör det enklare, som dubbelsidig insamlare.” Begreppet handel med sin gamla maskin kom aldrig till Rübkes, även om de är säkra att den fortfarande är värd lite. “Det är en familjemedlem nu”, förklarar Silke med en axelryckning. “Vi kommer aldrig att skilja oss från den. När det har gått så långt, kommer vi troligen att begrava den i trädgården.”

     

Gammal åkgräsklippare, lada, husägare