THE GLORIOUS PLAYGROUND

Gleneagles, golfbana

 

En av golfens största genom tiderna, Lee Trevino, sa en gång om Gleneagles: “Om det är lika vackert i himlen som här, hoppas jag att de har några lediga tider för att dricka te kvar.”

Gleneagles, golfbana

När Gleneagles Hotel för första gången slog upp sina dörrar 1924 beskrevs denna storslagna egendom på landsbygden i hjärtat av Skottland som en ‘Riviera i Högländerna’.

Idag är Gleneagles inte bara en av världens mest prestigefulla platser att spela golf på med sina tre mästerskapsbanor: King’s och Queen’s, samt PGA Centenary –. Det är även en storslagen lekplats för alla åldrar. Anläggningen består bland annat av ett femstjärnigt lyxhotell, ett prisbelönt spa och den enda restaurangen i Skottland med två Michelin-stjärnor.

Egendomen som är belägen på ett 850 hektar stort område med utsikt över Orchil Hills i Perthshire, blev år 2017 först med bedriften att sex år i rad utses till världens bästa golfresort av Ultratravels läsare, Telegraphs lyxresemagasin. Dessutom utnämndes det till Skottlands bästa hotell/resort under Today’s Golfer Travel Awards 2017 och tog därmed hem utmärkelsen för fjärde året i rad.

Gleneagles, Logo

ETT IDYLLISKT GOLFLANDSKAP

Även om Gleneagles golfbanor inte är anlagda vid havet påminner de om Skottlands gamla links-banor i den bemärkelsen att de är anlagda på sand och grus som hamnade där när de sista isflaken smälte ner för cirka 15 000 år sedan och lämnade långa landryggor, platta kullar och slutna gropar efter sig. James Braid, ett av golfens stora namn, omvandlade detta dramatiska landskap till King’s och Queen’s banor och skapade ett idylliskt golflandskap.

I ett berömt uttalande beskrev Jack Nicklaus banan PGA Centenary –, som han själv formgivit, med orden “det vackraste jordstycket i världen som jag någonsin fått äran att arbeta med” –, och som år 2014 var värdplats för Ryder Cup. Dessutom kommer man vara värd för det första herr- och dammästerskapet, European Golf Team Championships år 2018, som följs upp av år 2019 största evenemang inom damgolfen, Solheim Cup.

Med nästan 1 000 anställda över hela egendomen är utbildning och utveckling oerhört viktigt för att se till att alla anställda är införstådda med sin delaktighet i ansvaret att Gleneagles arv lever vidare. Detta återspeglas i det nya greenkeeping stipendieprogrammet om, där nio lyckliga vinnare får chansen att bli fullt utbildade greenkeepers, vilket säkerställer att den kunskap som innehas av mer erfarna greenkeepers förs vidare till nästa generation.

Gleneagles, Greenkeeper, Porträtt

DRÖMMAR OCH MÖJLIGHETER

Golfbane- och fastighetsförvaltaren Scott Ferrwick, som har flest aktiva år som anställd, inledde sin karriär på Gleneagle i juli 1980 som en 16-årig Greenkeeper-lärling. På den tiden bestod hans första arbetsuppgifter av att kratta bunkrar och lära sig att köra klippare. Idag leder Scott en grupp på 57 anställda inom trädgårdsarbete och greenkeeping.

“Jag drömde om att bli professionell golfare, men det var aldrig något som skulle hända, och jag insåg att en karriär inom greenkeeping var ett utmärkt sätt att fortsätta vara involverad i sporten,” säger Scott. “Över åren har greenkeeping gett mig möjligheten att resa över hela världen i och med att det är ett yrke som erbjuder många olika möjligheter.”

“greenkeeping handlar inte enbart om att klippa gräs – det är en komplicerad vetenskap och en allvarlig konstform. Att förbereda en mästerskapsbana kräver stor skicklighet, kunskap och känsla för detaljer, för att kunna skapa de fasta och snabba förhållanden som dagens golfare förväntar sig. Det är ett hårt arbete, men det är samtidigt tillfredsställande att få vara en del i ett stort team och leverera banor som respekteras världen över.”

Greenkeeping handlar inte bara om att klippa gräs – det är både en komplicerad vetenskap och en konstform.

SCOTT FENWICK,
GLENEAGLES GOLF COURSES AND ESTATE MANAGER

“På Gleneagles är vi stolta över vår ledande position inom golfen och vi strävar ständigt efter innovationer, bästa praxis och förstklassig kundservice för att kunna erbjuda våra gäster och medlemmar en enastående upplevelse som inte går att överträffa.”

ETT SLAG FÖR TEKNIKEN

“En viktig del av detta är att hitta rätt balans mellan traditionella greenkeeping metoder med hjälp av den kunskap och erfarenhet vi samlat på oss under många år, och utvecklingen av de mest effektiva arbetsmetoderna med hjälp av pålitlig, avancerad teknik.”

“Införadet av hybridelklippare, satellitstyrning och hanteringssystem för maskinparken som sköter gräsarbeten, som de som tillhandahålls John Deere via dess återförsäljarnät, innebär att vi kan fortsätta hålla Gleneagles i framkanten av europeisk och global golf.”

Gleneagles, golfbana