ETT SÄLLSYNT YRKE

Christian Stotz är femte generationens mästerherde. Han vallar 2 400 tackor i tre flockar – en av de största vandrande fåruppsättningarna i sydvästra Tyskland. Nyligen tog han över familjeföretaget, något som är ovanligt i dessa dagar. Varje år blir herdarna som gör jobbet på heltid allt färre, och många småföretag hittar ingen efterträdare. ”Arbetet är hårt och arbetsdagarna långa”, säger Christian. ”Men arbetet är varierande och man har aldrig tråkigt.”
JAG BLEV HERDE EFTERSOM MINA FÖRÄLDRAR ALLTID DRIVIT DEN HÄR VERKSAMHETEN. HERDEYRKET ÄR NÅGOT JAG HAR VUXIT UPP MED. ARBETET ÄR ROLIGT OCH MAN VILL JU INTE ATT VERKSAMHETEN LÄGGS NER.
CHRISTIAN STOTZ

FRÅN VÄRDEFULL RESURS TILL BIPRODUKT

Tidigare levde herdarna i regionen främst av att sälja ullen. Men priserna har sjunkit kraftigt de senaste åren och det finns nästan inga köpare längre. I Tyskland är den här värdefulla naturresursen nu mest bara en biprodukt av köttproduktion och landskapsförvaltning. Så för några år sedan började Christian Stotz att marknadsföra sig själv. 99 % av hans tackor är merinofår – en ras som ger särskilt fin ull – och han har nu två affärspartners i regionen som tar emot ullen och använder den till kläder och garn.
GATORFUNKTION
ENKEL PÅ- OCH AVSTIGNING
MAN BÖRJAR NORMALT DAGEN MED ATT SE TILL FÅREN. SEDAN UTFODRAR MAN DJUREN I STALLET, KONTROLLERAR DE SOM ÄR I HAGEN OCH DE SOM GÅR FRITT.
CHRISTIAN STOTZ

VACKRA HEDAR

Men en av de viktigaste uppgifterna med fårskötsel i sydvästra Tyskland är landskapsförvaltning. Fåren betar på de många enhedarna i regionen och förhindrar att de fröar. Att åstadkomma detta med maskiner vore både svårt och dyrt, särskilt på sluttningarna. Fåren är även bra för naturen och den biologiska mångfalden: Vid normalt lantbruk skulle en mängd växter och insekter antingen trängas undan eller dö ut.
I STALLET GES FÅREN FRÄMST GRÄSENSILAGE. LAMMEN FÅR EN BLANDNING AV SPANNMÅL FRÅN REGIONEN, SJÄLVKLART EJ GENMODIFIERAD. UTOMHUS LEVER DE BARA PÅ GRÄS OCH ÖRTER.
CHRISTIAN STOTZ

HERDEN OCH VARGEN

På dagarna när flockarna är utomhus har herden koll på dem. På kvällen flyttar han dem till betesmark som omgärdas av ett elstängsel. ”Det måste man göra,” säger Christian. ”Man kan inte låta dem ströva omkring oövervakade.” På natten tillkommer även andra problem: Vargen är på väg tillbaka till Tyskland och, som herden påpekar, en inhängnad fårflock är en festmåltid för ett sådant djur. Men på ett eller annat sätt kommer Christian Stotz att lösa även det problemet.
JUST NU VET VI INTE VAD FRAMTIDEN BÄR I SITT SKÖTE. VARGEN ÄR PÅ VÄG TILLBAKA. VI FÅR VÄNTA OCH SE VAD SOM HÄNDER.
CHRISTIAN STOTZ
GATORFUNKTION
TYST HYTT

FRAMGÅNGSRIKA PIONJÄRER

Direktmarknadsföring, regional försäljning, ovanligt höga kvalitetsstandarder ... Familjen Stotz har alltid varit pionjärer. För närvarande är det viktigt för Christian Stotz att prova ny teknik. Han vill dra ner på och förenkla arbetet på betesmarkerna och i stallet ytterligare. Han och hans föräldrar har lärt sig att framsteg nästan alltid främjar verksamheten i det långa loppet. Men med ett leende måste herden medge att de traditionella metoderna ibland ändå fungerar bäst. ”Det viktiga är att ha realistiska mål och att jobba på att nå dem”, säger herden. Och det är precis så han arbetar.
John Deere Gator Series

John Deere Gator-Serien

Upptäck Produktserien