Lätt att programmera

Programmering av TANGO E5 Series II är verkligen enkelt. Den stora skärmen och de logiska reglagen förenklar inställningen av scheman och när du vill göra ändringar. Den nya displayen har en funktion för ‘nästa steg’ som informerar dig om vad TANGO E5 Series II gör nu och vad den tänker göra härnäst.

Enkel att använda

TANGO E5 Series II är smartare än någonsin. Gräsklipparens nya körrutiner leder den i en framåtrörelse tills den når fram till begränsningstråden där den svänger och ändrar kurs – även i kuperad terräng.

Kraftig

Den specialbyggda stålkniven klipper snabbt och rent för att hålla gräset sunt hela sommaren. Den är så hållbar att den kan klippa en hel säsong utan att förlora skärpan. För att ställa in klipphöjden (19 till 102 mm), vrider man helt enkelt på skyddskåpan. TANGO:s vassa kniv gör processen kort med långt gräs. Inget behov av att klippa i förväg när säsongen börjar eller efter att du har varit bortrest. Den är så hållbar att den behåller skärpan hela säsongen ut – även under krävande förhållanden.

Regn eller solsken

TANGO är väderskyddad, så den har inget emot att arbeta medan du stannar inomhus. Det dubbla höljet skyddar de viktigaste komponenterna – elektronik, batteri och motor – för att de ska ge dig många års pålitlig tjänst.

När som helst

Det är enkelt att ställa in klippområdena med dagar och tider så att det passar dig och din gräsmatta. TANGO är så tyst att du kan använda den på söndagar eller t.o.m. nattetid utan att störa någon.

Intelligent kraft

Du kan programmera din TANGO för speciella utmaningar i din trädgård. Utmaningar som träd och buskar är inget problem och inte heller stigningar upp till 36 % (inom klippområdet)*

*beroende på din trädgårds tillstånd och utformning.

Hiitar själv & automatisk uppladdning

TANGO klipper enligt ett slumpvis schema och upptäcker hinder och begränsningstråden automatiskt och anpassar sig till och med till ställen där gräset är högre. Begränsningstråden är praktiskt taget osynlig och är enkel att flytta om du vill ändra trädgårdens utseende.

TANGO vet när det är dags att ladda på nytt, och kör in till dockningsstationen automatiskt. Tack vare det kraftfulla Li-Ion-batteret händer det inte alltför ofta.

John Deere Tango E5

Hiitar själv & automatisk uppladdning

TANGO klipper enligt ett slumpvis schema och upptäcker hinder och begränsningstråden automatiskt och anpassar sig till och med till ställen där gräset är högre. Begränsningstråden är praktiskt taget osynlig och är enkel att flytta om du vill ändra trädgårdens utseende.

TANGO vet när det är dags att ladda på nytt, och kör in till dockningsstationen automatiskt. Tack vare det kraftfulla Li-Ion-batteret händer det inte alltför ofta.

John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5
John Deere Tango E5

Den perfekta lösningen

Specifikationer

Klipphöjd
19-102 mm
Batterityp
Li-Ion
Automatisk laddning
Ja
Navigation
Slumpvis och i spiral
Individuell PIN-kod för maskinen
Ja
Rekommenderat försäljningspris
22 590 kr inkl. moms
Store

Antislirsats

För maximal prestanda vid kuperad layout i trädgården kan denna antislirsats monteras på robotklipparens bakhjul – och se hur din TANGO klättrar!

Extra laddning

Planerar du att använda TANGO på mer än ett ställe? Vi föreslår att du installerar en andra laddningsstation.

Extra tråd / Trådanslutning

Behöver du mer begränsningstråd till din trädgård? Beställ vår praktiska förlängningstråd på vinda/rulle med 150 eller 500 meter.

Denna är idealisk för utvidgning eller reparation av begränsningstråden. De specialdesignade anslutningarna håller dem vattenskyddade för bästa signalkvalitet.

Trådfästen

Använd dessa fästen för att fästa begränsningstråden när du utvidgar din klippyta. Tillverkade av högkvalitativt material.

Drift

Klipphöjd
19-102 mm
Produktivitet
upp till 2200 m²
Navigation
Slumpvis och i spiral
Max lutning inom arbetsområde
upp till 36 %*
Max. lutning vid begränsningstråd
upp till 10%*
Max. längd på begränsningstråd
350 m
Knivmotor
60 W
2600 varv/min
Drivmotorer varv/min vid hjulen
46 W / 40 varv/min
Klippsystem
kraftiga knivar av stål
*Båda värdena beror på markförhållandena och trädgårdens layout. Kontakta din återförsäljare för en demonstration i din trädgård, för att kontrollera att klipparen arbetar smidigt.

Batteri

Batterityp
Li-Ion
Batteriets kapacitet
98 Wh (2,6 Ah)
Batterispänning
25 V

Laddning

Automatisk laddning
Ja
Laddarens ingång
120/230 V
Laddarens utgång
36 V
Laddningstid
80 min
Klipptid
90 min (med en batteriladdning)

Mått

Längd
775 mm
Bredd
535 mm
Höjd
360 mm
Vikt
15 kg
Ljudnivå
62,2 dB(A)

Säkerhet

Tippsensor
Ja
Lyftsensor
Ja
Beröringssensor i handtag
Ja

Säkerhet

Individuell PIN-kod för maskinen
Ja
Parad med inviduell laddningsstation
Ja
Den moderna formgivningen i kombination med den funktionella designen understryker klipparens robusta karaktär. TANGO E5 Serie II har konstruerats med tanke på konsekvens, funktionalitet och vikt.
TANGO E5 Series II är kraftig och stabil, byggd med ett gediget, dubbelväggigt chassi. Maskinens inre är skyddat väl. All elektronik är skyddat mot smuts, damm, fukt och andra saker som kan påverka maskinen utifrån. Det stabila höljet av akrylonitril-styren-akrylat (ASA) är väldigt motståndskraftigt mot solljus.
Den strategiskt placerade röda stoppknappen sitter högst upp på gräsklipparen, lätt att se och komma åt. Trycks den in, avbryts all drift omedelbart. På knappens båda sidor finns dekaler som förklarar hur gräsklipparen ska användas på säkert sätt.

Med huvudströmbrytaren slås gräsklipparen på och av för transport- och lagring. Den är placerad bredvid bärhandtaget baktill, pekande nedåt. Strömbrytaren är inte direkt synlig ovanifrån. Detta förhindrar oavsiktlig aktivering av klipparen.

Sensorn i handtaget låser kniven under transport. TANGO är skyddad med en PIN-kod och skärmen låses automatiskt – perfekt när barn är i närheten.
Begränsningssensorer (markerade i rött), indikerar klipparens position i förhållande till begränsningstråden.

Skulle TANGO lyftas upp av misstag under arbetet, upptäcks detta av sensorn i handtaget och sensorerna i de två främre pivothjulen och stänger omgående av klipparen. TANGO är också försedd med en inbyggd tippsensor som direkt stoppar klipparen om den lyfts mer än 35 procent (20 grader).

Fyra begränsningssensorer känner av om klipparen arbetar inom det område som definieras av begränsningstråden. Utanför detta område, kommer vare sig drivhjul eller kniv att rotera. Om klipparen känner av ett hinder, även med låg kraft, stoppar den och återupptar klippningen i en annan riktning.

Klipparens nya körprestanda styr den i en framåtrörelse tills den når begränsningstråden där den kör en kurva och ändrar kurs.
När TANGO E5 har klippt en stund och batteriladdningen sjunker, kör gräsklipparen automatiskt tillbaka till laddningsstationen för att hämta ny kraft. Och dockningsstationen behöver inte vara på gräsmattan. Så länge som den är inom räckhåll, kan den gå nästan överallt. Gräsklipparen laddas via två metallplattor i laddningsstationen, där de berör två metallkontakter framtill på klipparen. Laddningsstationen erhåller den 36 V laddningsspänning som behövs från en spänningsomvandlare ansluten till husets elnät (AC 120 V/50 Hz eller 230 V/60 Hz). Den maximala laddningstiden är 80 minuter.

Med ett fulladdat batteri, kan TANGO E5 arbeta i genomsnitt 90 minuter. Observera att den aktuella klipptiden beror på klippfrekvensen, sluttningar, trädgårdens utformning, etc. En professionell installation tillsammans med maskinens smarta navigationsfunktioner medger maximal klipptid per batteriladdning. För att klipparen ska vara bättre skyddad mot stöld, eftersom laddningsstationen och klipparen hör ihop.

Laddningsstationen matar också begränsningstråden med ström runt om trädgården, vilken definierar klippytan samt styrslingan som hjälper klipparen att hitta stationen när den kör tillbaka för uppladdning. En grön lysdiod (LED) upptill på laddningsstationen ger en klar indikering av status för dessa trådar, och ger en snabb och enkel diagnostisering om nu ett trådbrott skulle uppstå.

För att skydda laddningsstationens kretskort under kalla vinterförhållanden, kan laddningsstationen lätt lyftas bort från dess platta och lagras exempelvis i husets källare. En kåpa täcker över begränsningstrådens kontaktdon under klippningssäsongen. När laddningsstationen tas bort för vintern, fälls denna kåpa ner för att fortsätta att skydda trådarna.
TANGO E5 använder ett Li-Ion batteri för strömförsörjningen. Batteriet lämnar 98 Wh vid 25 V – tillräckligt med kraft för enastående kör- och klipprestanda, även med sluttningar och vått gräs. Li-Ion batterier avger hög effekt vid låg vikt, vilket resulterar i en lätt klippare. Det finns nästan ingen ’minneseffekt’ och därför försämras inte batteriets kapacitet med tiden. Tillsammans med den mycket låga självurladdningen, maximeras batteriets livstid.
Det finns en stor skillnad mellan traditionell klippning och autonom klippning. Den traditionella metoden är att klippa gräset kortare än genomsnitt och låta det växa igen innan det klipps på nytt. Autonom klippning sker kontinuerligt, och håller därför gräset på önskad och inställd höjd under hela veckan.

Precis som vid principen kort-gräs- kan klipparen även arbeta när det är vått eftersom det korta gräsklippet inte klumpar sig och efterlämnar ett sämre resultat. Den autonoma klipparen kommer att arbeta inom de gränser som definieras av trådarna som är installerade i trädgården. Den arbetar slumpvis på gräsmattan vid givna tider. Den upptäcker hinder och begränsningstråden automatiskt och anpassar sig till och med direkt till ställen där gräset är högre. Alltid när batteriet börjar bli tomt eller inställd tid har gått ut, återvänder klipparen till sin station för uppladdning och väntar där tills nästa klippsekvens är inprogrammerad.

Den klipper varje hörn oavsett trädgårdens utformning

Medan begränsningstråden definierar gränserna för hela trädgården kan den också användas till att skapa zoner där klipparen inte ska klippa som t.ex. rabatter. För att klippa gömda hörn i trädgården, kör TANGO E5 till startpunkter längs begränsningstråden och börjar klippa därifrån. Upp till fem startpunkter kan ställas in.

Genom att ändra frekvensen på starter från de olika startpunkterna och laddningsstationen, säkerställs en jämn täckning av trädgårdens alla sektorer. Ett rensningsvarv runt om hela trädgårdens begränsning ser till att alla kanter är välskötta. Frekvensen på dessa rensningspass är inställbar.

Hemkörning och automatisk laddning

När batteriet börjar bli tomt, återvänder TANGO E5 hem genom att köra längs begränsningstråden tills den hittar laddningsstationen. Eftersom klipparen väljer olika vägar när den återvänder till laddstationen så undviker man spårbildning. När den har kommit fram hjälper en styrkabel framför laddningsstationen till att rikta in klipparen mot laddningsstationen.
Förutom hemkörningen längs begränsningstråden, finns en smart hemkörningsfunktion inbyggd. På samma sätt som du tankar din bil när du ser en lämpligt placerad bensinstation strax innan tanken har tömts, kommer TANGO att ladda batteriet när den är i närheten av laddningsstationen innan strömmen tar slut. Detta ger mer tid för klippning i stället för körtid och färre spår i trädgården vilket är till din fördel.
VCU är monterad på klipparens insida för att den ska vara säkert skyddad mot vädrets makter. VCU förbinder alla sensorer, motorer och kablage och innehåller en accelerometer som känner av sluttningsvinklar samt en högtalare för akustiska signaler.
Robusta och kraftfulla borstlösa motorer används för att driva drivhjulen. De två identiska motorerna driver bakhjulen via en integrerad planetväxel.
Inställningen av klipphöjden sker snabbt och lätt, helt enkelt genom att skyddskåpan vrids. Kniv och kåpan rör sig tillsammans, ytterligare ett säkerhetsfunktion hos TANGO. Klipphöjdsintervallet sträcker sig från 19 mm till 102 mm.
Den traditionella metoden är att klippa gräset kortare än genomsnitt och låta det växa igen innan det klipps på nytt. Autonom klippning sker kontinuerligt, och håller därför gräset på önskad och inställd höjd under hela veckan.
Kniven drivs av en borstlös motor som inte kräver något underhåll. Välskyddad mot regn, gräs och stötar: Motorn är placerad i klipphöjdsenheten, och flyttas upp och ner med kniven när klipphöjden ändras. Den lämnar kraftfulla 60 W vid 2600 varv/min.
TANGO:s vassa kniv gör processen kort med långt gräs. Inget behov av att klippa i förväg när säsongen börjar eller efter att du har varit bortrest. Den är så hållbar att den behåller skärpan hela säsongen ut – även under krävande förhållanden. Skulle kniven slå emot ett hårt föremål och stanna, så skyddas knivmotorn från chockbelastningen av mekanismen som gör att kniven stoppar omedelbart utan att skadas. Knivens utformning betyder att endast den vassa eggen kommer i beröring med gräset, vilket reducerar ljudnivå och effektbehov.
Vår erfarenhet visar att i många fall kan en enda kniv användas en hel säsong medan andra autonoma klippare på marknaden skulle kräva knivbyte mycket oftare.
Programmering av TANGO E5 Series II är verkligen enkelt. Den stora skärmen och de logiska reglagen gör det enkelt att ställa in schemat och ändra det så som du önskar. Den nya displayen har en funktion ’nästa steg’ som anger vad TANGO E5 Series II gör just nu och vad den planerar att göra därefter.

På operatörspanelens vänstra del sitter knapparna för snabb åtkomst av de viktigaste operationerna: klipp enligt schema, klipp nu och gå hem. Operatörspanelens högra del är reserverad för knapparna som används vid programmering av klipptider och ändring av ytterligare inställningar. Lysdioder (LED) signalerar tydligt det aktuella driftsättet och potentiella fel.

Vänlig service

Personerna hos din John Deere återförsäljare är alltid där för dig – med personlig service som du kan lita på. Som en del av John Deeres gemenskap, kombinerar de sin egna styrkor med alla fördelarna hos ett starkt globalt företag.

Snabba reparationer

Skulle det osannolika inträffa att din John Deere skulle behöva repareras, kan återförsäljaren åtgärda felet.

Långsiktigt stöd

John Deere - en livslång partner. Även efter att du använt maskinen i mnga år, så ser vi till att du fortfarande kan beställa de reservdelar som din modell kan behöva. Tack vare vårt prefessionella återförsäljarnät, är hjälpen aldrig långt borta.

Den är idealisk för ytor upp till 2200 m². Föremål eller avsnitt i trädgården, som t.ex. rabatter, kan uteslutas med en begränsningstråd. Genom att använda en trådsensor, undviker TANGO E5 dem enkelt och automatiskt och kör runt om alla hinder utanför dess gränser (”uteslutna hinder”). Hur stor yta som kan klippas beror på hur komplex trädgårdens layout är. Ju mera komplicerad trädgården är (en mängd uteslutningar, branta sluttningar och många indelningar i trädgårdens layout), desto högre är energiförbrukningen. Ortens John Deere återförsäljare står till ditt förfogande med rådgivning och hjälp vid installationen.
I princip kan TANGO E5 användas i alla typer av trädgårdar. Under vissa omständigheter, måste utrustningen anpassas något till trädgården. Naturligtvis måste produktspecifikationerna, som t.ex. maximal lutning och minsta bredd på arbetsområdet beaktas. Följ därför informationen i bruksanvisningen eller kontakta ortens John Deere återförsäljare direkt.
Denna John Deere automatiska klippare är fulladdad efter 80 minuter och beroende på hur klipprogrammet ser ut, kan den användas för klippning i upp till 90 minuter.
Denna John Deere automatiska klippare kan även klippa när det regnar utan några problem. Vi rekommenderar dock att du undviker att använda TANGO E5 i stormigt väder och att skydda den mot eventuella blixtnedslag. Du kan avbryta klippningen genom att trycka in stoppknappen och återuppta klippningen när vädret har förbättrats.
Minsta bredd (från kant till kant) är 150 cm. Detta säkerställer att klipparen kan nå ytorna på båda sidor av passagen. Ortens John Deere-återförsäljare hjälper dig gärna med programmeringen av klipprogrammet.
Om ytorna är förbundna med en jämn väg och kablarna är dragna på motsvarande sätt, kommer TANGO E5 att klippa den andra ytan enligt programmeringen. Saknas väg mellan de två ytorna bör du skapa en sekundäryta (även ”begränsad” av en sensorkabel). Vid ett sådant fall måste TANGO E5 flyttas manuellt från huvudytan till sekundärytan.
TANGO E5 återgår automatiskt till sin laddningsstation när batterierna är nästan tömda. Den kommer att laddas upp till 100 % innan den fortsätter med det förprogrammerade klipprogrammet.
TANGO E5 klarar stigningar inom arbetsområdet på upp till 35 % (det innebär en höjdskillnad av 35 cm på 1 meter). Längs begränsningstråden (klippytans gräns), är maximal tillåten lutning 10 %. Detta förhindrar att klipparen glider över begränsningstråden när den når gräsmattans slut (exempelvis om gräset är vått).
Det är inget problem att underhålla flera klippytor. Om de är förbundna med en väg kommer TANGO E5 att köra fram och tillbaka på egen hand, motsvarande programmet.
Förutsatt att begränsningstråden har lagts korrekt runt om rabatter, träd, buskar och andra föremål, kommer inte TANGO E5 att köra in i dessa områden och kommer därför inte heller att skada blommor, träd, buskar etc. Ortens John Deere återförsäljare hjälper dig gärna med installationen av begränsningstråden.
För det första gäller regeln att inga personer eller djur ska finnas inom klippytan utan övervakning. TANGO E5 utför alltid sitt arbete enligt programmeringen, och låter dig därför njuta av fritiden istället för att klippa.
Klippet som faller ner efter TANGO E5 har ungefär samma längd som ett risgryn. Det klippta gräset blir kvar i de små utrymmena mellan de klippta ytorna och verkar som ett naturligt gödningsmedel utan att orsaka anskrämliga gräshögar. Gräset i det klippta området ser sundare ut och är grönare.
Denna John Deere automatiska gräsklippare kan lagras säkert i en källare eller ett frostfritt garage. Den tar upp betydligt mindre plats än en jämförbar manuell gågräsklippare. Ortens John Deere-återförsäljare hjälper dig gärna med rekommendationer för vinterservice.
Laddningsstationen är väderskyddad och kan placeras flexibelt i din trädgård. Ortens John Deere återförsäljare diskuterar gärna detta med dig för att ge dig rekommendationer för en idealisk position, med hänsyn till om platsen redan har den strömförsörjning som behövs eller om en elkabel måste dras.
TANGO E5 är skyddad med en PIN-kod vilket gör den värdelös för tjuvar.
Stäng av klipparen och vänd på TANGO E5 så att du kan se den tallriksformade knivkåpan. Denna kan vridas något för att flytta knivarna uppåt eller nedåt.