Tidigare ledare

Porträtt av Robert Lane

Robert W. Lane

Styrelseordförande och VD

2000-2009

Robert W. Lane avgick från tjänsten som styrelseordförande för Deere & Company direktionen i februari 2010. Han efterträdde Hans W. Becherer som pensionerades från tjänsten som styrelseordförande i augusti 2000. Lane arbetade även som John Deere VD från 2000 till 2009 och efterträddes av Samuel R. Allen som både VD och styrelseordförande.

Lane kom till John Deere år 1982 efter en tidig karriär inom bankrörelsen. Han ledde olika verksamheter inom Worldwide Construction Equipment Division och tjänstgjorde senare som ordförande och operativ chef för Deere Credit, Inc. År 1992 kom han till Worldwide Agricultural Equipment Division där han i egenskap av vice VD ledde utrustningsverksamhet i Latinamerika, Australien, Östasien och Sydafrika.

Lane utsågs till finansdirektör år 1996 och flyttade två år senare till Tyskland där han i egenskap av verkställande direktör ledde Deere verksamheten för jordbruksutrustning i Europa, Afrika, Mellanöstern, Indien och nationerna från det forna Sovjetunionen. Han återvände till USA som ordförande för Worldwide Agricultural Equipment Division år 1999 och utsågs därefter till Deere & Company’ ordförande och operativ chef.

Under sin tid som ledare ledde Lane Deere till rekordvinst och framgång. Deere & Companys nettoinkomst uppnådde makalösa nivåer i fem år i följd, helt otroliga $2 biljoner år 2008. Intäkterna mer än fördubblades mellan 2000 och 2008.

Lane etablerade SVA-modellen, vilket hjälpte företaget att uppnå världsklasstatus inom resurseffektivitet och räntabilitet. Hans fokus på global expansion ledde till betydande investeringar i hela världen, i synnerhet i Brasilien, Indien och Kina. Traditionella Deere fabriker omarbetades och moderniserades och samtidigt uppgraderades Deere återförsäljarorganisationerna för att bättre kunna stödja kundernas avancerade behov.

I syfte att dra till sig och behålla de bästa globala förmågorna från alla typer av bakgrunder var Lane kraften bakom företagets system för prestandahantering, dess process för ledarskapsutveckling och ett globalt initiativ för att berika de olika arbetslagen.

Lane som nu är medlem i styrelserna för BMW AG, General Electric Company, Northern Trust Corporation och Verizon Communications Inc. är även styrelsemedlem vid University of Chicago. Han är hedersdoktor vid Lincoln Park Zoo, Chicago, nationell direktör för Lyric Opera of Chicago och medlem i Council on Foreign Relations i New York.

Lane som föddes i Washington, D.C. (1949) tog examen med goda vitsord från Wheaton College i Illinois (1972) och tog Master of Business Administration-examen från The University of Chicago Graduate School of Business (1974). Han och hans fru Patricia har tre vuxna barn och bor i Chicago, Illinois.

Deere & Company (NYSE: DE) är en världsledande leverantör av avancerade produkter och tjänster med fokus på framgångsrika och nöjda kunder som arbetar med jorden – de som odlar, skördar, omvandlar, berikar och bygger – för att möta världens ständigt stigande behov av livsmedel, bränsle, bostäder och infrastruktur. Sedan 1837 har John Deere levererat innovativa produkter av överlägsen kvalitet, byggda på en tradition av integritet. Besök John Deere på den globala webbplatsen på www.JohnDeere.com för mer information.