Tidigare ledare

Porträtt av John Deere

John Deere

Grundare och ordförande

1837-1886

Berättelsen om John Deere, som utvecklade den första kommersiellt framgångsrika, självrengörande stålplogen, sammanfaller med bosättningen i och utvecklingen av Mellanvästern i USA.

Deere föddes i Rutland, Vermont, den 7 februari 1804 som tredje son till William Rinold Deere och Sarah Yates Deere. År 1805 flyttade familjen till Middlebury, Vermont, där William engagerade sig i skräddarverksamhet. År 1808 gick han ombord på en båt till England, med hopp om att göra anspråk på ett arv och göra livet bekvämare för sin familj. Han hördes aldrig av igen och förmodas ha dött under havsresan.

John Deere som uppfostrades av sin mor med en knapp inkomst fick en utbildning som förmodligen var rudimentär och begränsad till Vermonts allmänna skolor. Vid 17 års ålder blev han lärling och lärde sig smedsyrket som han utförde på olika platser i Vermont.

I 1836 stod Deere inför stillastående affärsförhållanden i Vermont. Med en ung familj att ta hand om reste han ensam till Grand Detour, Illinois, för att börja om. Han var påhittig och arbetade hårt och hans smideskunskaper efterfrågades direkt.

De nya pionjärfamiljerna kämpade med att bearbeta den tunga, leriga präriejorden med gjutjärnsplogar som konstruerats för den lätta sandjorden i New England. John Deere var övertygad om att en plog som var polerad och rätt utformad kunde rengöra sig själv i takt med att den plöjde fåror. År 1837 skapade han en sådan plog med hjälp av ett trasigt sågblad.

År 1841 producerade Deere 100 plogar årligen. Under 1843 ingick han ett partnerskap med Leonard Andrus för att producera fler plogar som skulle täcka en ökande efterfrågan.

Under 1848 upplöste Deere partnerskapet med Andrus och flyttade verksamheten till Moline, Illinois, som erbjöd fördelar med vattenkraft, kol och billigare transporter jämfört med Grand Detour. År 1850 tillverkades cirka 1600 plogar och snart tillverkade företaget även andra verktyg som komplement till stålplogen.

Under 1858 överförde Deere ledarskapet av företaget till sin son Charles som tjänstgjorde som dess vice ordförande. John Deere behöll titeln som ordförande för företaget men vände nu sin uppmärksamhet mot medborgerliga och politiska aktiviteter.

John Deere var aktiv inom det offentliga livet under hela sin karriär i Moline. Bland annat var han grundare och ordförande för National Bank of Moline, direktör för Moline Free Public Library, aktiv medlem i First Congregational Church och tjänstgjorde som ortens borgmästare under två år.

John Deere avled den 17 maj 1886 i sitt hem i Moline.

Deere & Company (NYSE: DE) är en världsledande leverantör av avancerade produkter och tjänster med fokus på framgångsrika och nöjda kunder som arbetar med jorden – de som odlar, skördar, omvandlar, berikar och bygger – för att möta världens ständigt stigande behov av livsmedel, bränsle, bostäder och infrastruktur. Sedan 1837 har John Deere levererat innovativa produkter av överlägsen kvalitet, byggda på en tradition av integritet. Besök John Deere på den globala webbplatsen på www.JohnDeere.com för mer information.