Vad du kan göra för att hjälpa bina

Det är tuffa tider för bina. Otillräckliga arealer för att samla in föda och näringsbrist är möjliga orsaker. Vad kan du göra åt det? Ganska mycket, visar det sig.

Bina är i knipa. Och det betyder att vi också är det, eftersom de är ansvariga för ungefär en tredjedel av maten vi äter. Om de försvann skulle vi förmodligen inte svälta, men de är fortfarande en särskilt viktig del av vår näringskedja.

Det är därför hemmaodlare som du kan bjuda in och mata bina genom att odla växter som är gynnsamma för pollinerare i landskapsarkitekturen eller i grönsaksträdgården. Om du gillar den idén till din trädgård, här är några saker du kan göra.

1. Tillhandahåll nektar och pollen. Bin använder både nektar och pollen för att överleva. Nektar används för att göra honung, vilket är en kolhydrat bin konsumerar för snabb energi. Men den som tittar noga på honungsbin kommer att upptäcka att de har säckar för att samla pollen på bakbenen. Pollen förs tillbaka till bikupan och omvandlas till så kallad bipollen. Till skillnad från den snabba, enkla energin i honung innehåller bipollen, fetter, mineraler och vitaminer. Det är ett viktigt livsmedel, i synnerhet för de yngsta medlemmarna av bisamhället, vilket gör det viktigt för att kuporna ska fortsätta utvecklas och blomstra.

Det som är bra för bina, kan också vara trevligt och användbart för dig: Medlemmar av myntafamiljen är utöver att vara lättodlade och en fröjd för näsan, magneter för honungsbin. Ett antal örter, inklusive basilika, timjan, lavendel, citronmeliss, oregano, mejram, rosmarin och salvia, ingå alla i myntafamiljen (Lamiaceae). Så varför inte överväga att plantera en doftträdgård som helt består av örter som du och bina kan njuta lika mycket av.

2. Håll den varm. Bin behöver värme för att fungera. De kan inte ens flyga om temperaturen är under 13 °C och kommer inte att vara ute och arbeta förrän termometern når 14 °C. Ju snabbare solen träffar din trädgård på morgonen, desto fortare blir bina varma och aktiva.

3. Ge skydd. Vinden kan vara problematisk för bina eftersom den kan göra precisionsflygning svår och skringrar doften som lockar dem till födokällan. Om din trädgård är något vindskyddad kommer doften av nektar att dröja kvar, och du kommer att se mer aktivitet hos bina.

Ett vindskydd av buskar, träd eller en byggnad kan hjälpa till att motverka vinden och ge skugga på eftermiddagen. Bin tycker inte om när det är för varmt och slutar arbeta när det är över 38 °C – lite eftermiddagsskugga kan ge dem fler timmar att samla in livsviktig nektar och pollen.

4. Skapa kontinuerlig blomning. Bin behöver samla in mat från tidig vår till sen höst för att bisamhället ska må bra. Om du vill vara värd för honungsbina under hela säsongen är det viktigt att alltid ha mat tillgänglig för dem, vilket innebär att plantera en mängd olika blommor. Se till att din plan innehåller växter som blommar vid olika tidpunkter under hela säsongen – kolla in vår artikel "Din trädgård: "I full blomning under hela säsongen" för fler tips om detta.

5. Skippa vissa bekämpningsmedel. Vissa bekämpningsmedel är skadliga för bin – använda något annat om du kan. En insektsdödande såpa kan vara ett bättre alternativ för att kontrollera skadedjur som bladlöss.

Det är nämligen inte så svårt att skapa en bivänlig trädgård där du arbetar sida vid sida med dessa flitiga och nödvändiga insekter. Förresten kommer bin rent allmänt, såvida man inte råkar klämma eller slå till dem, att sköta sitt och lämna dig ifred. Men du bör undvika starkt doftande parfymer, hårspray eller andra dofter som kan locka förvirrade bin till dig när de söker nektar.