Din trädgård: I full blomning under hela säsongen

Med bara lite research och planering kan du njuta av färgglada blommor från tidig vår till sen höst. Låt oss ta en titt på hur du lyckas med det.

Har det här hänt dig? Full av energi och engagemang åkte du till plantskolan i början av våren och köpte alla de där vackert blommande växterna som kallade på dig – redo att förvandla din trädgård till ett sommarparadis. Du fick ner allt i marken, och det såg fantastiskt ut. Ett tag. Bara ett par månader senare finns det inte längre någonting som blommar och din vackra trädgård ser nu dyster ut.

Det här behöver inte hända. Istället för att göra ett impulsinköp, ta dig tid att prata med experterna på din lokala plantskola. Baserat på förhållandena i din trädgård kan de berätta exakt vad du ska plantera så att det finns rätt mängd färg i din trädgård vid varje given tidpunkt.

Det är en bra idé att vara metodisk och skapa detaljerade planer för att sammanställa en bra blandning av växter i följande kategorier: korta, medelhöga och höga växter; växter med fint lövverk hela säsongen; och växter som blommar på våren, försommaren, mitt i sommaren, sensommaren och på hösten. För att det ska vara överkomligt, bestående och lätt att sköta, prova att främst använda fleråriga växter istället för ettåriga.

Välj dina favoritfärger och skapa grupper av växter som kommer att blomma tillsammans. Till exempel kan man gruppera juniblommande växter som en pion, några strandirisar och riddarsporrar i ena änden av bädden och en annan grupp juniblommande växter i motsatt ände av bädden. Resten av bädden kommer att fyllas med det gröna bladverk av växter som kommer att blomma tillsammans senare. Om du har för många blommor utspridda överallt kommer ögonen bara att studsa runt. Den här designen ger ögonen en plats att landa och njuta av skönheten.

Du bör om möjligt köpa och plantera allt tillsammans på våren. Var du placerar dina växter är upp till dig – använd din fantasi och experimentera lite: Ta helt enkelt alla växter och placera ut dem i krukorna tills det känns rätt. Långa, medelstora och korta störar och färgade flaggor kan hjälpa till att hålla reda på växthöjd och blomningstid eftersom många av växterna fortfarande bara är vegetation. Om du känner för det, packa ihop dem. Resultatet blir maximalt antal blommor per kvadratmeter trädgården, skär ner på ogräs, och hjälper till att hämma växter som tenderar att sprida sig, vilket skär ner på underhåll.

Det här alltså receptet: Lägg ner lite tid på planeringen och kör sedan på, ha kul och var inte så noga med att det ska vara perfekt. Njut av processen och du kommer att älska resultatet.