Våra 5 bästa klipptips för friska gräsmattor

Klippning kan vara så mycket mer än bara en förskönande trimning. Rätt utförd kan den gynna din gräsmattas allmänna skick och tålighet. Kolla våra bästa klippmetoder för en gräsmatta i toppskick.

Korrekt klippning kan hjälpa till att hålla ogräset i schack, återvinna näringsämnen och stimulera tillväxten av djupa rötter. Vilka klippningsmetoder som är bäst varierar beroende på säsong, väderförhållanden, gräsarter och hur intensivt du sköter gräsmattan. Här är några punkter att tänka på.

1. Grundläggande: ett vasst, korrekt installerat klippblad

Ett slött blad, eller ännu värre, ett som är installerat upp och ner, ger inte ett rent snitt. Det gör inte bara att gräset ser ojämnt ut – det skadade gräset har nu fler ingångar för insekter och sjukdomar, säger Laurie Trenholm, specialist på gräsmattearter vid University of Florida. Ett rent snitt från ett vasst blad ger ett fint, jämnt utseende som också är mycket bättre för gräset.

2. Behandla gräsarterna rätt

Varje gräsart har en höjd den föredrar. Tar man sig tid att identifiera gräsmattans gräsarter och ta reda på den rekommenderade klipphöjden kan det bidra till att gräsmattan blir frisk och frodig gräsmatta, säger Trenholm.

"Den ideala klipphöjden är baserad på storleken på gräsarternas blad. Gräs med smalare blad kan klippas kortare, medan bredbladiga arter klarar sig bättre med lite högre höjd", säger Trenholm. Stenotaphrum secundatum ligger i den övre änden av längd för bredbladiga arter, trivs bäst när den är på 3,5 till 4 inch medan Eremochloa ophiuroides, med ett krypande växtsätt, kan hållas till bara 1 till 2 inch.

3. Vad är då rätt höjd på klippdäcket?

Gräsarten är den primära faktorn här, men inte hela historien. En bra tumregel för klippning är att inte ta bort mer än en tredjedel av bladmassan i en enda klippning.

En kortare gräsmatta har ofta mer ogräsproblem eftersom växttäcket inte är lika tjockt, vilket gör att mer ljus når jorden och får ogräsfrön att gro. Om du låter gräsmattan växa för högt och sedan klipper den rejält kan det dock stressa gräset och göra så att det drar näringsämnen från rotsystemet, vilket bryter ner rötterna, och så småningom resulterar det i en glesnande gräsmatta som inte är frisk, det säger Clint Waltz, specialist på gräsmattegräs vid University of Georgia. Att regelbundet klippa en gräsmatta kortare än vad gräsarten föredrar kommer att ha samma effekt.

Den bästa planen du kan ha är att hålla klipphöjden jämn under hela säsongen – håll bara klipphöjden inställd där den är idealisk för de gräsarter som finns i din gräsmatta.

4. Val av tidpunkt: Klipp med rätt intervall

Det handlar om sunt förnuft: Om gräsmattan är gödslas och bevattnas mycket, eller befinner sig i sin aktiva tillväxtperiod, kan den behöva klippas två gånger i veckan. Om gräset har gått in i viloperioden kanske du inte behöver klippa alls. Och om gräset lider av torkstress ska du inte klippa alls – det kan bli skador på gräsmattan bara av att du beträder den.

Håll dig till regeln att aldrig ta bort mer än en tredjedel av bladmassan åt gången. Om den önskad höjden på gräsmattan är 2 inch, måste den klippas när den är 3 inch.

5. Vad ska man göra med gräsklippet?

Om du är i fas med klippningen och inte stora klumpar av material produceras, bör du låta klippet gå direkt tillbaka till gräsmattan – det är fullt av näringsämnen som din gräsmatta har användning av. Även löv kan i viss mån mulchas och lämnas kvar för att tillföra näring till jorden.