Det är vår: dags att kolla filten

Vad är det vi pratar om? Det där lagret av död gräsvävnad som är begravd i din gräsmatta kallas filt. Här är orsaken till att du inte vill ha den och hur du blir av med den.

Har du lagt märke till det lagret av dött gräs och annat organiskt avfall som byggs upp på din gräsmatta under höst och vinter? Det kallas filt, för mycket av det är dåligt för din gräsmatta, och det innebär att du måste ta bort det.

Varför är för mycket filt dåligt? Eftersom det kan förhindra vatten och näringsämnen från att komma dit där de behöver vara – rotområdet. Så om du vill ha friskt, tjockt och motståndskraftigt gräs, är det bäst att du tar en titt på det där filtlagret. En bra indikation på för mycket filt är om din gräsmatta känns porös när du går på den.

Den bästa tiden att ta bort filt är på våren, efter gräsets aktiva tillväxtfas och efter att det har klippts några gånger. För gräsarter som är lämpade för den varma delen av året innebär det att filten ska bort senare på våren, medan gräsarter som är lämpade för den kalla delen av året gynnas mest av att filten tas bort tidigt på våren och tidigt på hösten.

Så, hur blir man bäst av med för mycket filt? Om ytan på din gräsmatta inte är för stor duger det gott med en gammal hederlig räfsa.

För större gräsmattor finns det dock en avfiltningsteknik som fungerar med din X100: 40-tums Thatcherator från John Deere. Använd den för att effektivt lufta eller avfilta gräsmattan med dess 20 fjäderpinnar, och lägg till upp till 45 kg vikt om det behövs. Om du har asfalterade områden som du behöver korsa för att komma åt dina gräsmattor kommer du också att uppskatta Thatcherators transportsätt.