Att samla upp eller inte samla upp

Ok, alla gillar utseendet på en perfekt rensopad, superren, frodig gräsmatta utan några löv eller kvistar. Men är det alltid det bästa för gräset?

Uppsamlingssystem är superbekväma och mycket effektiva. Det finns något riktigt tillfredsställande med att klippa gräsmattan och ta hand om röran på en och samma gång. Men utseende och bekvämlighet är bara en del av uppsamlingsekvationen.

Det beror på att gräsklipp innehåller näringsämnen som din gräsmatta kan använda. Det är i princip gratis gödsel. Så om du vill ha det välfriserade utseendet på en gräsmatta som är fri från löv, kvistar och gräsklipp får du inte heller glömma bort att gödsla för att ersätta de näringsämnen du tar bort genom att samla upp klippet.

Å andra sidan, om du har en gräsmatta som inte har blivit klippt under en längre period kan sidoutkastklippning eller mulchklippning leda till filt, klumpar, sjukdomar och potentiell till nakna fläckar. Under de här omständigheterna är uppsamling rätt väg att gå. Ju förr, desto bättre.

Så som med allt annat är en sund balans bäst. Klipp regelbundet och lämna åtminstone ibland klippet på gräsmattan när du har klippt klart. Det kommer att hjälpa din gräsmatta att förbli frisk och frodig i det långa loppet.