PRESSRELEASER   26 juni 2020

John Deere säljer SABO till Mutares, slutar med gågräsklippare

Mannheim, 26 juni 2020 – John Deere tillkännagav idag att man har undertecknat ett avtal som innebär att man säljer SABO Maschinenfabrik till Mutares SE & Co. Uppgörelsen är avhängigt ett godkännande av den tyska kartellmyndigheten, Bundeskartellamt.

SABO tillverkar gräsklippare och andra motordrivna utomhusprodukter, som marknadsförs till hemägare, kommuner, och till företag som erbjuder anläggnings- och trädgårdstjänster. Företaget, baserat i Gummersbach, Tyskland, grundades 1932 och har varit ett dotterbolag till Deere & Company sedan 1991. SABO har cirka 125 anställda.

Mutares, baserat i München, är ett riskkapitalbolag som för närvarande äger 13 företag som ägnar sig åt fordon och transport, maskinteknik och teknologi, samt varor och tjänster.

SABO kommer att kvarstå som ett eget varumärke och ha kvar verksamheten i Gummersbach. Man kommer också att fortsätta med tillverkning av gågräsklippare och andra handförda, motordrivna utomhusprodukter, som även fortsättningsvis marknadsförs genom det befintliga nätverket bestående av fler än 1 100 specialiserade återförsäljare i Tyskland, Österrike, Belgien, Nederländerna, Slovakien och Schweiz. Enligt John Deere och Mutares kommer anställda, kunder, leverantörer, återförsäljare och distributörer knappt att märka någon skillnad i förhållande till den dagliga verksamheten.

SABO är ett ledande varumärke för högkvalitets gågräsklippare och handförda produkter i Europa, och företagets utbud av batteridrivna maskiner gör det väl rustat för tillväxt”, säger Tim Merrett, Vice President, Turf and Compact Utility på John Deere. ”Emellertid så ändrar John Deere fokus, och koncentrerar sig på de produktionssystem där vår maskinteknik ger oss en särställning på marknaden. Ytterligare investeringar i gågräsklippare passade inte in i den övergripande strategin.

”John Deere stannar kvar i grönytebranschen, och fortsätter att producera ett stort utbud av utrustning för grönyte- och markskötsel, som marknadsförs till privatkunder, golfbanor och andra aktörer inom mark- och grönyteskötsel”, meddelar Merrett.

Deere & Company (NYSE: DE) är världsledande på avancerade produkter och tjänster för kunder som lever av jorden – som odlar, skördar, förvandlar, berikar och bygger för att tillfredsställa världens kraftigt ökande behov av livsmedel, bränsle, skydd och infrastruktur.