Tidigare ledare

Porträtt av Charles Deere

Charles Deere

Ordförande

1886-1907

Charles Deere, andra son till John Deere, förväntades inte leda det företag hans far grundade. Det var trots allt hans äldre bror Francis Albert som betraktades som uppenbar arvtagare och skickades iväg på utbildning i bokföring. När Francis Albert plötsligt avled år 1848 vid 18 års ålder föll det på Charles lott att lära sig rutinerna i familjeföretaget.

År 1854, efter att nyligen ha avlagt examen från Bell's Commercial College i Chicago och vid en ålder av bara 16 år, anslöt sig Charles till sin fars företag som bokhållare. Han visade sig ha lätt för att lära inom affärsvärlden – en total förvandling av en ung man som när han var grabb i bästa fall var en likgiltig elev.

Charles avancerade snabbt till verksamhetens marknadsföringssida. I egenskap av försäljningschef, ansvarig för återförsäljare och försäljare, gav han sig ofta ut på resor för att introducera plogar för potentiella kunder i nya områden. Han njöt av att själv demonstrera utrustningen, kopplade plogar till hästar och drog upp plogfåror i jorden.

De första åren i sin fars företag var bra år för Charles. Sedan, år 1857, förändrades det ekonomiska klimatet i USA. "1857 års panik" visade sig vara undergången för många affärsmän. John Deere blev nästan en av dem till följd av problem med kassaflödet och betydande kostnader för råmaterial.

Som resultat av detta överfördes ledningsansvaret till den 21-årige Charles, till stor del tack vare hans klipska sinne för affärer. Hans far stannade kvar som företagets ordförande fram till sin död år 1886, men det var Charles som ledde företaget under de kommande 46 åren.

Charles som var angelägen om att se företaget växa etablerade dess första filial år 1869 – en förelöpare till dagens försäljningsfilial – i Kansas City. Ytterligare fyra filialer, i St. Louis, Minneapolis, Council Bluffs/Omaha och San Francisco, etablerades till år 1889.

Filialerna tillhandahöll värdefull information från fältet som påverkade utvecklingen av nya produkter. Det fick till följd att företaget vid tidpunkten för Charles Deeres död år 1907 tillverkade fler är 300 plogmodeller (inklusive den berömda Gilpin-sulkyplogar), cirka 164 kultivatorer, en mängd olika maskiner för majs- och bomullsplantering, samt andra redskap.

Charles Deeres arv var omvandlingen av det företag som hans far grundade från regional plogtillverkare till ett av landets största redskapstillverkare.

Deere & Company (NYSE: DE) är en världsledande leverantör av avancerade produkter och tjänster med fokus på framgångsrika och nöjda kunder som arbetar med jorden – de som odlar, skördar, omvandlar, berikar och bygger –för att möta världens ständigt stigande behov av livsmedel, bränsle, bostäder och infrastruktur. Sedan 1837 har John Deere levererat innovativa produkter av överlägsen kvalitet, som bygger på en tradition av integritet. För mer information, besök John Deeres globala webbplats www.JohnDeere.com.