Teknik för precisionssprutning – råd och tips

“Hej, jag heter Stijn. Jag arbetar på John Deeres fabrik i Nederländerna och det tillhör vanligheterna att våra kunder ställer frågor om hur de kan få ut det mesta ur den avancerade tekniken i våra sprutor. Jag har sammanställt den här webbsidan för att dela med mig av min kunskap om sprutteknik. Du kan klicka på länkarna för enskilda tekniska funktioner, eller använda rullgardinsmenyn för att välja bland ämnena kunder oftast har frågor kring.”

Tips och råd för varje säsong

 • Mitten av mars

  Kontaktogräsmedel – vete

  ”Jag har just haft det stora nöjet att demonstrera vår nyaste teknik för en kund. Sprutan var utrustad med 25 cm munstycksavstånd. Det gjorde att vi kunde köra med lägre ramphöjd, vilket minskade avdriften och ändå gav bra täckning.”

  Kontaktogräsmedel - vete
 • Februari/mars

  Kontaktogräsmedel – vete

  "Många av er kanske ägnar er åt gödselspridning just nu, men snart är det dags att ta itu med det nyuppkomna ogräset för att ge ditt vete bästa möjliga start. TwinSelect™ möjliggör munstycksstyrning direkt från hytten, så att du kan byta från munstycken för flytgödsel till sprutmunstycken under gång."

  Kontaktogräsmedel - vete
 • Februari

  Gödning – vete

  Med åren träffar jag allt fler kunder som använder tilldelningskartor för gödningen. När sprutan är utrustad med TwinSelect™ munstyckskontroll förenklas den variabla mängdtilldelningen eftersom sprutan automatiskt väljer rätt munstycke för den korrekta doseringen enligt kartan. Därmed behöver man inte konstant ändra körhastighet.

  Gödselmedel - vete
 • Tidigt i december

  Ogräsmedel – vete

  Förra månaden befann jag mig i Danmark, där jag träffade en kund som för första gången använde fläcksprutningskartor vid ogräsbekämpning i vete. Från hytten kunde han se hur enskilda munstycken slogs till och från, baserat på datan från tilldelningskartan. De första resultaten var mycket lovande. Han missade inget ogräs med en betydande minskning av mängden använt ogräsmedel.

  Ogräsmedel – vete
 • November

  Ogräsmedel – vete

  Vill du ge tidigt sådd vete en bra start? I tidigt frösådda grödor är det för det mesta bra att tillämpa ogräsmedel strax efter uppkomst. Utmaningen består i att minimera under- eller överdosering, och det är här som individuell munstyckskontroll har visat sig vara verkligt användbar. Med den kan man slå till och från varje munstycke för sig, vilket gör att man sparar in på ogräsmedel och undviker överdosering.

  Ogräsmedel - vete