EN LÅNG RAD AV SKOGS- OCH JÄGMÄSTARE

Karl Mitterhauser är sannolikt inte skapt för ett kontorsjobb. Å andra sidan var det helt naturligt att han skulle bli jägmästare istället. Eftersom familjen Mitterhauser har haft hand om skog och vilt i tolv generationer vore allt annat nästan otänkbart. Söker man sig bakåt i familjehistorien talas det till och med om äventyrliga jakter på kronhjortshannar med den österrikiska kejsaren Franz-Josef. Karl Mitterhauser följde familjetraditionen och har varit passionerad skogs- och jägmästare i mer än 30 år.
VID 50 ÅRS ÅLDER VET JAG VAR JAG STÅR OCH ÄR NÖJD MED LIVET. JAG TYCKER OM MITT ARBETE.
KARL MITTERHAUSER

KARL MITTERHAUSERS OMRÅDE

Karl Mitterhausers område omfattar cirka 8 500 hektar i västra Österrike. Det sträcker sig från botten på Zillertaldalen hela vägen upp till 3 000 meter över havet. ”Men de vilda djuren ser ju till bergstopparna”, skämtar han. Förr fanns det sex skogvaktare och ett skogsbrukskontor här. Nu sköter Karl Mitterhauser skogarna och djurlivet i stort sett ensam. Men det är inte riktigt sant, eftersom den alpenländische dachsbracken Bessy hjälper sin husse efter bästa förmåga.
TOTALT HAR JAG HAND OM CIRKA 8 500 HEKTAR, VARAV 4 500 ÄR SKOG OCH RESTEN ÄR ALPINA BERG OCH BETESMARKER.
KARL MITTERHAUSER

DEN DAGLIGA TIMMERAVVERKNINGEN

Skogsmästaren tycker om att arbeta i och med naturen. ”Men vi måste också tjäna pengar”, säger han. ”Så timmer avverkas varje dag. Alla har ett hus, alla behöver möbler.” Han övervakar avverkningen och transporten av träd till fabrikerna, och upprätthåller skogens hälsa genom att ta bort nedfallna träd och grenar. Annars förökar sig barkborren snabbt”, säger Karl Mitterhauser, ”och då får man verkligen problem.”
JAG TROR ATT MAN MÅSTE TÄNKA SIG VÄLDIGT NOGA FÖR INNAN MAN BLIR SKOGSMÄSTARE. MAN ANSVARAR FÖR EN OTROLIGT VIKTIG TILLGÅNG – VÅR NATURLIGA MILJÖ.
KARL MITTERHAUSER
GATORFUNKTION
KRAFTFULL VINSCH

JÄGAREN OCH DJURLIVET

Jakt är också en del av jobbet för Karl Mitterhauser. På sommaren övervakar han djurbeståndet och när snön faller ser han till att djuren har mat. Förr i tiden flyttade hjortarna till varmare områden på vintern. Idag har turism och trafikleder skurit av de gamla alpstigarna och djuren måste bli kvar i den kalla västra regionen istället. ”Vid ett snödjup på två meter skulle djuren svälta ihjäl”, förklarar jägmästaren. ”Det är därför som vi utfodrar dem med hö på vintern.”
GATORFUNKTION
FULLT ÖPPNINGSBAR VINDRUTA
DET HÄR JOBBET HAR MÅNGA OLIKA BOTTNAR, SOM HELA TIDEN FÖRÄNDRAS.
KARL MITTERHAUSER

ETT YRKE I FÖRÄNDRING

I Karl Mitterhausers område ägnar sig människor åt timmeravverkning, lantbruk, samt betesmarks- och djurskötsel i bergen. Men Zillertaldalen i Österrike har också en vital turistnäring med skidbackar och andra friluftsaktiviteter. Skogsmästaren berättar att man alltid måste hitta konsensus mellan olika intressegrupper. Det är en del av jobbet idag, och man måste också hålla jämna steg med den nya tekniken. ”Jobbet förändras hela tiden”, säger Karl Mitterhauser, ”och man måste hänga med i utvecklingen.”
VI FÅR OFTA BESÖK AV SKOLKLASSER OCH BARNGRUPPER. JAG TYCKER OM ATT SKAPA EN STÖRRE MEDVETENHET HOS UNGA MÄNNISKOR OM SKOGEN, NATUREN OCH MILJÖN. DE ÄR VÅR FRAMTID.
KARL MITTERHAUSER

PLANTERA FÖR GENERATIONER

Det som Karl Mitterhauser tycker om mest med sitt arbete är att plantera unga träd – granar, lärkträd, pinjeträd och ädelgran i vissa låglänta områden – efter det att fullvuxna träd har avverkats. Att lägga grunden för de kommande 150 åren kan vara lite vördnadsbjudande, medger skogvaktaren och jägaren. Och vem vet? Om familjetraditionen fortsätter kanske hans barnbarnsbarn en dag kommer att fälla träden han planterar idag.
John Deere Gator Series

John Deere Gator-Serien

Upptäck Produktserien